Hamilelik 32. Hafta
Bebeğiniz adım adım büyüyor
- Bebeğiniz artık 42 cm boyunda ve 1,6 kg ağırlığında. Bu aşamada, 4 bebekten 3’ü doğum pozisyonunu almış oluyor.
- Bebeğinizin ciğerleri ve sindirim sistemi dışında tüm organları hazır.
- Uyanık olduğunda, yeni doğmuş bir bebeğin yaptığı birçok şeyi yapabiliyor. Ayaklarını tutup, parmaklarını emebiliyor.
- Kirpikleri, kaşları ve saçları artık görülür vaziyette. Birçok yüz ifadesi yapabiliyor.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
- Ara sıra, rahminizdeki kasların gerildiğini hissedebilirsiniz. Çoğu kadın doğum yaklaştıkça Braxton Hicks olarak bilinen bu hafif, sahte kasılmaları hisseder. Özellikle de ikinci çocuğuna hamile ise.
- Bu kasılmalar, az su tüketildiğinde daha sık görülür; bu yüzden bolca sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.
- Kan yoğunluğunuz hem kendinizin hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için %40-% 50 oranında arttı. Rahminiz diyaframınıza baskı uyguladığı için mide yanması ve nefes darlığı yaşıyor olabilirsiniz.
- Siyatalji de bu sürede sıkça görülen şikâyetlerden biridir. Genelde bebeğinizin siyatik sinirinizi sıkıştıracak açıda konumlanmasından kaynaklanır. Bu yüzden, belinizde ve bacaklarınızda keskin bir ağrı hissedebilirsiniz. Yerde bağdaş kurarak oturmayı veya sandalye yerine jimnastik topu kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Eğer otururken ağrı çekiyorsanız, belinizi bir yastık ile destekleyin. Sol tarafınız üzerinde uyumak faydalı olabilir. Ağrılarınızı hafifletmek için, sırtınıza sıcak veya soğuk kompresler uygulayabilirsiniz. Sırt üstü uyurken belinizin altına bir yastık koymanız rahatlatıcı olabilir.
- Hamileliğin bu aşamasında, kesinlikle ağır yük kaldırmayın ve topuklu ayakkabı giymeyin. Eğer siyatalji ağrısı çoğalıyorsa, doktorunuza haber verin; o sizi bir fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir.
D Vitamini takviyesi zamanı
- Bebeğinizin kemik sağlığı için en önemli besinlerden biri olan D Vitaminini hamileliğinizin son üç ayında, yemeklerinize dâhil etmeniz önemlidir.
- D Vitamini kemik sağlığı için önemli olan fosfor ve kalsiyum değerlerini dengeler.
- Çok nadir görülse de annenin D Vitamini eksikliği, bebeğin kemiklerinin yumuşamasına ve kemik hastalıklarına neden olabilir. Bu süreçte tükettiğiniz D Vitamini, bebeğinizin ilk aylardaki ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.
- Aslında D Vitamini cildiniz güneş ışınları ile temas kurduğunda vücudunuzda üretilir. Eğer güneş ışınları ile kurduğunuz temas yeterli değilse, doktorunuza danışarak D Vitamini takviyesi alabilirsiniz.
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.