19. Ay Bebek Gelişimi
Tuvalet eğitimi zamanı mı?
Çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlamak için iyi bir zaman olabilir. Hazır olma belirtilerini takip edin. Bu belirtiler başka insanların tuvalet alışkanlıklarına ilgi duyma ve basit talimatlara uyma gibi belirtiler olabilir.
Bebeğinizin hayatındaki değişiklikleri göz önünde bulundurun. Mesela yeni bir kardeş veya yeni bir bakıcı… Eğer öyle ise, biraz daha beklemeniz faydalı olabilir. Ve son olarak, tuvalet eğitimi için yeterince vaktinizin ve sabrınızın olduğundan emin olun.
Bu erken yaşta, en iyi opsiyonunuz lazımlık. Tuvalet kapağın üstüne uygulanan çocuk kapakları için henüz erken olabilir.
Uyku düzeninde ufak değişiklikler
Çocuğunuz sizden daha erken uyanıyor olabilir. Odasının güneş doğduktan sonra da uyuyabilmesi için uygun olduğundan emin olun. Gerekirse güneş geçirmeyen perdeler takın. Gittikçe daha da erken uyanıyor ise, yatma saatini biraz daha geciktirin ve öğle uykusunu kısaltın.
Çocuklar da bunalıma girer
En uysal ve neşeli çocuk bile zaman zaman ağlar ve mızmızlanır. Bu davranışlar küçük çocukların ”İmdat!” deme yöntemleridir.
Çocuğunuz sürekli yeni şeyler öğrenir ve becerilerini geliştirir. Bunalıma girmesi bazen kaçınılmazdır ve bunalım kendisini çocuktan çocuğa farklı şekillerde belli eder. Bu belirtileri oldukları gibi kabul edin ve bu geçici duygusal karışıklığı çok büyütmeyin. Eğer ağlıyorsa sarılmak ve dikkatini dağıtmak yeterli olabilir. Huysuzlanırsa ”Mızmızlandığın zaman seni anlayamıyorum, ne istediğini gösterir misin?” diyebilirsiniz.
Uyumuyorsa rutinleri tekrarlayın
Bebeğiniz uyumak istemiyorsa, en uyku getirici rutin bile işe yaramaz. Uyumak dışında tüm yaptığı şeyler eğlenceli olduğu için birden bire uyumayı reddedebilir. Yatağında tek başına yattığında anne ve babasının eğlendiğini düşünecektir. Özellikle yattıklarında TV veya insan sesi duyan çocuklar için uykuya dalmak daha zor olabilir.
Uyumamakta ısrar ederse ona yapacaklarınızı anlatın: ”Şimdi diş fırçalama vakti. Sonra iki hikâye dinleyeceğiz ve ışıkları söndüreceğiz.” diyerek rutininizi hatırlatın ve uzatmamaya çalışın.
Sınırlarını tanımlayın
Çocuğunuzun artık el-göz koordinasyonu ve dengesi yerinde olduğuna, bacakları ve kolları güçlendiğine göre, motor becerilerini tırmanarak gelişiyor olmalı. Bu becerileri nasıl kullanacağı tamamen kişiliğine bağlı. Çok dikkatli de olabilir, çok cesur da olabilir.
Mesela bir yere tırmanmak isterse ona nerede ve nereye tırmanabileceğini gösterin. Limitleri belirtin. Limitleri bilmesi, onlara uyacağı anlamına gelmez ama sınırları tanımlamanız ne zaman müdahale etmeniz gerektiğine karar vermeniz için yaralı olabilir.