18. Ay Bebek Gelişimi

Artık daha hızlı büyüyor

Bu ay çocuğunuzun fiziksel gelişiminin bir anda hızlandığını görebilirsiniz. Artık ayaklarının üzerinde daha emin durup, mobilyalara tırmanmaktan hoşlanıyor ve top atabiliyor. Bu yeni yeteneğinden yararlanıp bir oyuncağı ile saklambaç oynamasını sağlayın. Bu fiziksel enerjinin size fazla geleceği günler olacaktır. Buna karşı koymak yerinde müzik açıp ona yeni danslar öğretebilirsiniz.

 

Babayı daha çok seviyor, anneyi mi?

Şuana kadar henüz olmamış olabilir ama olacaktır: Bir gün çocuğunuzun en iyi arkadaşı siz olacaksınız diğer gün eşinizle sizle olduğundan daha yakın olduğunu göreceksiniz. Bu acı verici olabilir fakat kişisel almamalısınız.

Çocuklar bu tercihleri belli nedenlerle yapmazlar. Saçını sadece babasının taramasına izin veriyordur ya da sadece annesinin onu yatırmasını istiyordur. Bu tercihler siz ebeveynler günlük hayat gerekliliklerini yerine getirirken doğal olarak gelişmiş tercihlerdir.

Bir iş seyahati veya başka bir ayrılma bu tercihin arkasında duruyor olabilir. Çocuğunuz bu tarz tercihler yaptığında telafi etmek için çabalayıp durumu büyütmeyin ya da ona hediyeler alarak onu geri kazanmaya çalışmayın. En iyi yöntem, müdahale etmemek ve tercih yapmasına izin vermektir.

 

Kalabalıktan korkması normal

Çocuğunuz artık yürümeye ve koşmaya bayılıyor. Ama bazen de onu yürüttüğünüzde durduk yere kucağa alınmak istiyor. Kalabalık insan grupları içinde güvensiz hissetmesi, korkması, sizden daha fazla ilgi istemesi ya da bir süre sonra yürümekten yorulması bunun nedenlerinden bazıları olarak sayılabilir. Böyle durumlarda onu kucağınıza alarak ya da elini tutarak güvende hissettirebilir, yürümeye yavaş yavaş alışmasını sağlayabilirsiniz. Ek tedbir olarak da arabasını hep yanınızda taşıyabilirsiniz.

 

Bebeğinizi tehlikeli güneş ışınlarından korumak için öneriler

Erken yaşta yaşanan güneş yanıkları, sonradan çocuğunuz için çok tehlikeli olabilir. Bundan kaçınmak için önerilerimizi okuyabilirsiniz:

  • Dışarı çıkarken çocuğunuza cildini örtecek uzun, bol ve rahat kıyafetler giydirin.
  • Bebek arabasındaysa gölgeliğini açın ve güneşin direkt altında yürümemeye dikkat edin.
  • Bebeğiniz için güneş kremi seçerken en az 30 faktör ve üzeri olmasına dikkat edin. Ve kremin UVA ve UVB ışınlarını kapsadığından emin olun.
  • Kimyasal bir güneş kremi kullanıyorsanız, dışarı çıkmadan 30 dk. önce uygulayın. Birkaç saatte bir, kremi tekrar sürün. Çocuğunuz suya giriyorsa, her çıktığında yeniden sürün.

 

Büyük yatağa geçirmekte acele etmenize gerek yok

Bebeğinizi daha büyük bir çocuk yatağına almanın zamanının geldiğini mi düşünüyorsunuz? Aslında bunun için ideal bir zaman olmadığı gibi bu konuda aceleci davranmanıza da gerek yoktur.  Çocuğunuz, yatağı değiştiğinde uyku sorunları yaşayabilir. Ayrıca çocuk yatağında uyuyan çocuklar istedikleri zaman kalkabilirler. Bu yüzden tecrübe sahibi ebeveynler, bu değişimin mümkün olduğu kadar geç yapılmasını tavsiye ediyor.

 

2 Yaş Sendromu’na yaklaşıyoruz

Çocuğunuzun 2. yaşına girmesine az kaldı. Yani 2 Yaş Sendromuna da az kaldı. Hatta onda bu sendromun belirtilerini yavaş yavaş gözlemlemeye başlamış olabilirsiniz. Mesela dışarı çıktığınızda ufak sinir krizleri yaşıyor, elinizi ayağınıza dolaştırıyor olabilir.

Bu nedenle onunla dışarı çıktığınızda birçok işi aynı güne sıkıştırmayın, özellikle uyku veya yemek vakti yaklaşıyorsa. Dikkat çekici şeylerin yoğun olduğu bir yerdeyseniz ziyaretinizi kısa tutun. Eğer sinir krizi geçiriyorsa ve geçmesini beklemeniz uygun değilse, onu kucağınıza alıp arabaya gidin.

 

Daha çok kelime öğreniyor

Bebeğinizin bildiği kelime sayısı artıyor; gelecek aylarda daha da hızlı artacak. Kullandığı ilk kelimeler genelde kedi, top, araba gibi dış dünyaya dair izlenimlerinden öğrendiği kelimelerken yakında fiilleri de kullanmaya başlayacak. Ama şuan kelime haznesi 15 kelimeden az ise doktorunuzla konuşmanız iyi olabilir.

 

Süt sevmiyorsa bir de böyle deneyin

Bebeğinizi sağlık gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemeniz önerilir. Anne sütünün olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda bebeğinizin ayına uygun formül sütlerden kullanabilirsiniz. Ek gıda döneminde anne sütüne ek olarak, farklı gıdalarla bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

Çocuğunuz birden sütten nefret etmeye başlayabilir. Ama bunu bir sorun haline getirmenize gerek yok. O, bu ufak aksiyonlarla bağımsızlığını yaşıyor. Ona süt sunmaya devam edin fakat ısrarcı olmayın. Bu sırada kalsiyum alımına da devam etmesini sağlayın. Sütü inatla reddediyorsa sütlü ürünleri deneyin. Mesela sütüne tahıl ekleyebilir veya meyve ekleyerek meyveli süt hazırlayabilir ya da kakaolu süt verebilirsiniz.