15. Ay Bebek Gelişimi
Kitaplarla büyümek
Bebeğiniz kitaplara ilgi duymaya başladı mı? Mutlu ve sakin bir şekilde yanınızda oturup sizinle birlikte kitabın resimlerine bakıyor mu? Onları kitaplıktan çekerek almayı, kemirmeyi, sayfalarını çevirmeyi ya da içlerine bakmayı eğlenceli bulma ihtimali çok yüksek.
Bebeğinize kitapları sevdirmek için pratik öneriler
- Bazı bebekler bu yaşlarında sakince oturabilir, bazıları ise çok hareketlidir. Şuan bu sahneyle hiç karşılaşmıyorsanız ümidinizi kaybetmeyin. Israrcı olun. Bebeğinizi kitaplarla tanıştırmayı ve hikayeler anlatmayı bırakmayın. Böylece hikaye dinlemeyi zamanla sevecek ve kitaplara kendi kendine yönelecektir.
- Ona sesli kitap okumanız uzun vadede kelime haznesini genişletir, hikaye anlatmanın ve dinlemenin keyfine varabilir. Etrafında süre giden hayatı daha iyi algılar ve öğrenmeyi sevmeye başlar.
- Resimli kitaplar harikadır, çünkü sayfalar elleri için çok uygundur. Canlı, büyük ve renkli resimli kitaplar seçin ve okurken ona şu tarz sorular sorun: Köpek nerede? Köpek ne diyor? Anne nerede?
- Çocuğunuz bir kitaba karşı ilgisini kaybediyorsa, başka bir kitap seçin. Sayfaları çevirirken yardımcı olmasına izin verin.
- Şu an kitaplara bakmak istemiyorsa, başka zaman tekrar deneyin.
- Uyku saati veya sakin olduğu zamanlar ona kitap okumanız için ideal zamanlardır.
- Bebekler bir hikayeyi tekrar tekrar dinlemek ister. Tekrarlar, kelimelere ve hikayeye hakim olmalarını sağlar.
Sen benim patronum değilsin!
Normalde uysal olan bebeğiniz birden bire hırçınlaşmış olabilir. Bu, ”Hayır” pek yakında en sevdiği kelimesi olacak demektir. Ve meali, sizden ayrı bir insan, kişilik olduğunu daha net algılamaya başlamış olmasıdır. Diğer tarafta ise “Sen benim patronum değilsin!” sendromun tohumları atılıyor olabilir.
Bu yaşlarda yaşanmaya başlayan yaptırım tartışmaları çoğunlukla bez değiştirmek, diş fırçalamak ve araba koltuğuna oturmak gibi mevzular hakkında ilerler. Ama ortada çok mühim bir konu yoksa enerjinizi ‘Vurmak yok!’ gibi daha önemli mevzulara saklayabilirsiniz.
Her bebek ilk başlarda utangaç olur
Bebeğinizi yavaş yavaş sosyalleştirmeye başladınız ve fakat o hala böyle zamanlarda çok mu utanıyor? Bu birçok bebeğin yaşadığı normal bir durumdur. Üstesinden gelebilmek için önerilerimizi okuyabilirsiniz.
Utangaç bebeğinizi sosyalleştirmek için pratik öneriler
- Bebeğinizin içine dönük bir kişiliği varsa, onu ‘utangaç’ olarak tanımlamaktan kaçın. Yeni insanlara ısınmakta yavaş olabilir.
- Ona sevginizi daha çok gösterin.
- Stres yaratabilecek sosyal durumlarda, onu anladığınızı belirtin. Mesela elini tutup ”Burası çok sesliymiş, değil mi?” deyin.
- Sabırlı olun ve insanlara ısınmasına zaman tanıyın. Sosyalleştiğinde onu onaylayarak destekleyin ve içe dönük olduğunda buna odaklanmayın.
Rujlar çok eğlenceli!
Anahtar, kalem, ruj, telefon vb. bebeğinize büyüleyici geliyor olmalı. Muhtemelen bu objelere bakmayı ve manipule etmeyi eğlenceli buluyor. Sizi onları kullanırken gördüğünde, o da aynı şeyi yapmak istiyor. Ama tabii ki rujunuzu bozmasını istemezsiniz. Ayrıca bu ürünlerin çoğunun zararlı hatta zehirli olabileceğini unutmayın.
Sizi güvenli bir şekilde taklit edebilmesi için ona plastik anahtar, eski bir çantanız, tarak yada ucuz bir cüzdan bulabilirsiniz. Çamaşır sepetine tehlikesiz objeler mesela plastik şişeler, şal, şapka ve tahta kaşıklar vb. objeler koyabilirsiniz. Gerçek objelere dokunmaktan çok hoşlanacaktır ve ne işe yaradıklarını keşfetmek isteyecektir.
Konuşması için baskı yapmayın
Çocuğunuz çok konuşmuyor mu? Endişelenmeyin. Birçok çocuk, özellikle erkekler 2,5 yaşlarına kadar pek konuşmaz. Fakat dediklerinizin çoğunu anlar. Çocuğunuzla konuşmayı ve ona okumayı bırakmayın ama konuşması için baskı da yapmayın.
18. ayında en az 15 kelime söyleyebilmelidir. Diğer taraftan bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla paylaşın. İşitme sorunu ne kadar hızlı tedavi edilirse, o kadar iyidir.
Daha az ‘Hayır’ demek mümkün
Çocuğunuza daha az ”Hayır” demek istiyorsanız evinizde onun için güvenli bir alan yaratın. Bu her zaman kolay olmayabilir, özellikle çocuğunuz her şeye ilgili bir kaşif ise. Fakat yapabilirseniz, ona özgürce oynayabileceği bir alan yaratıp kendinize de biraz mola verebilirsiniz. Ama onun yaptıklarını takip etmeyi bırakmayın. Kesici objeler, kırılgan eşyalar, çiçekler, elektronikler vb. meydandan kaldırırsanız, daha rahat oynayacaktır.
Isırmayı keşfetmek
Çocuğunuz ısırmayı keşfetmiş olabilir. 15 aylık çocukların ısırma alışkanlıkları henüz kendilerini yeterince ifade edememelerinden kaynaklanır. Tehdit edildiklerini hissettiklerinde bazen tek düşünebildikleri şey ısırmaktır.
Onu ısırma alışkanlığından uzaklaştırabilmeniz için öneriler:
- Eğer çocuğunuz bir başka çocuğu ısırdıysa önce ısırılan çocuğa odaklanıp, iyi olduğundan emin olun. İki çocuğa karşı da sakin durun. Duygularını kontrol edemediği için birini ısıran bir çocuğa bağırmanızın hiç bir getirisi olmayacaktır.
- Sadece ”Isırmak yok” deyip çocuğunuzun ilgisini başka bir yere çekmeye çalışın. Olay yaşanırken neler olduğunu iyice anlayın. Çocuğunuz tehdit mi ediliyordu yoksa alanına mı giriliyordu? Uyku vakti yaklaşmış mı? Nedenini bilmek sorunları önlemede yardımcı olabilir.