Hamilelik 40. Hafta
Bebeğiniz dünyaya gelmek üzere
- 40 hafta içerisinde, tek bir hücreden eşsiz ve çok büyük potansiyeli olan küçük bir insan yetişti.
- Bebeğiniz kafasından kalçasına 51 cm uzunluğunda ve ortalama 3,5 kg ağırlığında.
- Vücudunun %15’i yağdan oluşuyor. 70’i aşkın refleksi çalışır vaziyette.
- Sesinizi tanıyabiliyor.
- Bebeğiniz doğarken plasentanız rahiminizden ayrılacak ve bebeğiniz çıktıktan sonra ufak bir yardım ile vücudunuzdan çıkacak. Bu etimsi, oval görünümlü organın ve göbek bağının görevi bebeğinizin ilk nefesi ile sonlanıyor.
- Eğer hala doğum belirtisi göstermiyorsanız, hayal kırıklığına uğramayın. Hamileliklerin yaklaşık %50’si 40 haftadan uzun sürüyor. Birçok doktor normal şartlarda hamileliğin 42 haftaya kadar uzamasına müsaade ediyor. Eğer doğum kendiliğinden başlamıyorsa, 41 veya 42. haftada doğum doktorunuz tarafından başlatılacak.
- Doğumdan sonrada LCP’ler ve DHA önemli rol taşır. Bunları anne sütü ile bebeğinize aktarabilmeniz için yeterli miktarda tüketmeniz gerekir. LCP’ler yağ grubudur ve belli besinlerde bulunur. LCP’nin bazı çeşitleri vardır; mesela AA (Omega 6) ve
DHA (Omega 3).
- DHA özellikle bebeğinizin beyin gelişimini destekler. Bazı yağlı balıklar DHA içerir ve bu yüzden iyi bir kaynak olarak tanımlanır. Yine de balık tüketiminizin haftada 2 porsiyonu geçmemesine dikkat etmeniz gerekir. Eğer yağlı balık tüketmekten hoşlanmıyorsanız çerez, tohum, koyu yeşil sebzeler gibi başka Omega 3 kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Omega 3 için değerli kaynaklar, DHA için ise suni takviyeler mevcut olsa da, doktorunuza danışmadan kullanmanız tavsiye edilmez.
Omega 3 kaynağı besinler
- Tam tahıllı tost üzeri uskumru pate
- Izgara somon ve buharda pişmiş sebze
- Çerez
- Kahvaltılık tahıllı gevrek