Hamilelik 37. Hafta
Bebeğiniz adım adım büyüyor
- Şuan bebeğiniz neredeyse 2,8 kilo ve boyu 48 cm.
- Doğum pozisyonunu aldı.
- Bebeğiniz karnınızın alt bölgesine indikçe, kaburgalarınıza uyguladığı baskı azalıyor; bu nedenle biraz daha rahat hissediyor olmalısınız.
- Sindirim sistemi çalışıyor ve artıkları dışarı veriyor. Bebeğinizin ilk dışkısında hamilelik boyunca biriken artıklar bulunacak. Bu yapışkan yeşil renkli dışkıya mekonyum deniyor.
- Bebeğinizin languo tüylerinin çoğu döküldü.
- Bağışıklık sistemi hala gelişiyor. Doğumdan sonra anne sütü yolu ile antikorlar alıp, bağışıklık sistemini daha da güçlendirecektir.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
- Sürekli sıcaklıyor ve yorgun hissediyor olabilirsiniz. Bu durum vücudunuzun fazla çalışmasından kaynaklanıyor. Çünkü vücudunuzda, bebeğinizi ve sizi beslemek için ne kadar kan dolaşıyorsa, sizin de o kadar kalori tüketmeniz gerekiyor. Ve bu fazladan kullanılan enerji vücut ısınızı arttırıyor.
Ferahlamak için 4 yöntem
- Buzdolabınızda jel maskesi bulundurun ve dinlenirken gözlerinizin üzerine koyun.
- Ellerinizi ve bileklerinizi soğuk suya tutun.
- Ferahlatıcı soğuk su spreyi veya küçük bir vantilatör bulundurun.
- Devamlı sıvı tüketin.
- Kendinizi çılgınca temizlik yaparken buluyorsanız, yuva yapma güdünüzün meydana çıktığından emin olabilirsiniz. Bu sizi doğuma hazırlayan bir güdüdür. Her kadın bunu hissetmek zorunda değildir ve siz ağır mobilyaları yerlerinden oynatmadığınız sürece zararsızdır. Kesinlikle ağır şeyler kaldırmamalısınız, çünkü bağlarınız hamilelik nedeniyle yumuşak. Bu yüzden bacaklarınızı burkma veya belinizi incitme riskiniz çok yüksek. Gerektiğinde yardım istemelisiniz.
- Eğer temizlik yapmak istiyorsanız, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanmayın.
- Kedi besliyorsanız, zehirlenme riskinden kaçınmak için, tuvaletini siz temizlemeyin.
- Braxton Hicks kasılmaları artık daha sık ve güçlü.
- Vajinal akıntınız da çoğalmış olabilir. Eğer iç çamaşırınızda veya tuvalette ufak miktarda kan görürseniz, doğumunun yaklaş en fazla birkaç gün ötede demektir. Şiddetli veya çok kanamanız varsa, hemen doktorunuzu arayın.
- Bu dönemde uyumak her zamankinden daha zor geliyor olabilir. Eğer mümkünse, gün içinde kendinizi yormayın. Bebeğinizin hareketlerini takip etmeye devam edin ve hareketlerinde bir azalma hissederseniz doktorunuzu arayın.
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.