Hamilelik 33. Hafta
Bebeğiniz adım adım büyüyor
- Şuan bebeğiniz yaklaşık 1,85 kg ağırlığında ve 44 cm boyunda.
- Bebeğiniz duyabiliyor, hissedebilir ve hatta görebiliyor.
- Gözleri ışığı algılayabilir ve buna göre gözbebekleri büyüyüp küçülüyor.
- Bağışıklık sistemi güçleniyor.
- Bebeğinizin cildi biraz daha kalınlaştı ve buruşuk uzaylı görünüşünü hızlıca kaybediyor. İskelet yapısı ve kemikleri sertleşiyor.
- Kafatasındaki kemikler henüz birbirine kaynamadı. Bu durum kemiklerin hareket etmesini ve hafifçe üst üste gelmelerini sağlıyor. Bu bebeğinizin doğum kanalına daha kolay girmesini sağlayacak. (Doğum sırasında kafada oluşan baskı çok fazladır ve bu yüzden çoğu bebek koni görünümlü bir kafayla doğar.) Bu kemikler erken yetişkinliğe kadar tam anlamıyla kaynamaz bu yüzden bebeklik ve çocuklukta beyin büyüdükçe ve diğer dokular genişledikçe kemikler de büyürler.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
- Bebeğiniz karnınızda büyüdükçe farklı hareket etmeye başlıyor olabilirsiniz. Mesela daha önce sallanarak yürürken şimdi paytak paytak yürüyor olabilirsiniz.
- Uyumak şöyle dursun oturmak için kolay bir pozisyon bulmakta bile zorlanıyor olabilirsiniz. Evde ya da dışarda sürekli bir şeylere çarpıyor olabilirsiniz. Bu gayet normal bir durum.
- Parmaklarınızda, bileklerinizde, ellerinizde ağrı ve uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki tüm diğer dokular gibi bilekleriniz de su toplayabilir ve bu durum Karpal Tüneli’ndeki baskıyı arttırabilir. Bu kanaldaki sinirler sıkıştığında hissizlik; karıncalanma, sızlama, yanma veya keskin bir ağrı yaratabilir.
- Bileğinizi sabit tutmak için bileklik takmayı veya uyurken kolunuzu bir yastık yardımıyla havaya kaldırmayı deneyin. Eğer işiniz tekrarlı el hareketleri gerektiriyorsa (Mesela sürekli klavye kullanmak) sık sık ellerinizi esnemeyi unutmayın.
- Hormonsal değişikliklerle gelen gece yarısı tuvalete koşmalar, bacak krampları, mide ekşimesi ve basketbol topu büyüklüğünde karnınız tabii ki uyumanızı zorlaştıracaktır. 3. Dönem insomniyası kadınların yaklaşık dörtte üçünde görülür. Bu yaklaşan doğumunuz ve bebek gelmeden önce yapmanız gerekenler konusundaki endişelerinizden de kaynaklanabilir.
- Hamileliğin 33.haftasında vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden endişelenmek ya da dakikaları saymak size yardımcı olmayacaktır. Hamilelik insomniyası aslında yaklaşan uykusuz geceler için harika bir alıştırmadır.
- Siz de bebeğiniz de büyüyorsunuz. Artık daha fazla enerjiye ihtiyacınız var. Tüketeceğiniz besinlerin miktarı değil kalitesi önemli. Bu dönemde D Vitamini, Demir, LCP, DHA tüketmeniz gereken en önemli besinler.
- Fiziksel ve hormonel değişiklikler yüzünden mide yanması ve hazımsızlık çekiyorsunuz. Fakat aslında mideniz küçüldü çünkü bebeğiniz daha fazla yer kaplıyor. Sık ve küçük öğünler günü daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır. Yemeklerinizi yavaş ve çok çiğneyerek yemeye özen gösterin.
Eğer ekşime, mide yanması ve hazımsızlık hissediyorsanız bunları yemekten vazgeçin:
- Baharatlı ve yağlı yemekler
- Çikolata
- Turunçgiller
- Kahve
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.