8. Ay Bebek Gelişimi

Evinizi güvenli hale getirin

Bebeğinizin yeni keşfettiği hareket kabiliyeti düşme ve çarpmaların başlayacağı anlamına geliyor. Bu çocukluğun olmazsa olmaz bir parçasıdır. Her ne kadar sizin için kalp çarpıntılarına yol açacak olsa da bebeğinizin çevresini ve limitlerini keşfedişini izlerken keyif almaya çalışın.

Koruma içgüdünüzü dizginlemeniz onun büyümesine ve öğrenmesine izin verir. Fakat evinizi bebek için güvenli bir hale getirmek için mümkün olduğunca çaba sarf etmelisiniz. Bunun en iyi yolu onun boyuna inerek tehlikeli alanları görmeye çalışmaktır. Kırılabilecek ve sağlam olmayan eşyaları uzaklaştırmalısınız.

 

Eşinizle duygularınızı paylaşın

Birçok ebeveyn bebeğin gelmesiyle değişen hayatlarında, kendilerini birbirlerinden uzaklaşmış ve yakınlıklarını kaybetmiş bir şekilde bulduklarını belirtiyor.

Bir çift için bebek sahibi olmak sarsıcı bir durumdur. Sıklıkla bütün iş tek bir ebeveyn üzerinde yoğunlaştığından birinin diğerine kendini yabancılaşmış hissetmesi çok normaldir.

Bu duyguları önce kendinize sonra eşinize itiraf etmek, bu konu için bir şeyler yapmanın ilk adımıdır. Eşinizin onu özlediğinizi bilmesine izin verin. Bu konuyu konuşmanız sizi ve eşinizi rahatlatacaktır.

 

3 adımda gelişimin gecikmesi

1. Gelişim gecikmesi nedir?

Oturma, emekleme, yürüme, konuşma gibi aktivitelerin gelişiminin daha yavaş ilerlemesidir. Belirgin gelişim gecikmesi geçici ya da kalıcı gelişim bozukluğunun işareti olabilir de olmayabilir de. Çoğu çocuk gecikmeleri telafi eder.

Bebeklerde kabiliyetler sıralı bir şekilde gelişiyor olsa da her bebeğin gelişim düzeni kendine özgüdür. Bazı bebeklerde bütüncül motor kabiliyetler mesela oturmak, önce gelişirken diğerlerinde özelleşmiş motor kabiliyetler mesela objeleri tutmak, önce gelişebilir. Bazıları harekette yavaştır fakat sesleri dile çevirmede hızlıdır. Önemli olan zaman içinde çocuğunuzun gelişimi devam ederken zihinsel ve fiziksel kabiliyetlerin entegre hale gelmesidir.

 

2. Gecikmeye ne sebep olur?

Bebeğiniz belli bir kabiliyet üzerinde diğerinden daha fazla odaklanmış olabilir. Fakat konuşma konusundaki gecikmeler takip edilmelidir. Bu, yetişkinlerle iletişim eksikliğinden ya da bir işitme probleminden kaynaklanabilir. Daha az yaygın olarak Spina Bifida ya da Otizm gibi hastalıklar da gecikmenin sebebi olabilir.

 

3. Bebeğimin gelişiminin yavaş olduğundan şüpheleniyorsam ne yapmalıyım?

  • Dil ve fiziksel gelişimin normal zaman çizelgesini ve gecikmenin uyarıcı belirtilerini öğrenin. Bebeğinizin doktoru onun gelişimini, işitmesini ve görmesini takip edecek kontrollerde bulunacaktır.
  • Sizde endişe oluşturan gözlemlerinizi yazın ve doktorunuza söyleyin. Bir çocuk gelişimi uzmanına ya da konuşma bozuklukları uzmanına danışabilirsiniz.
  • İçgüdülerinize güvenin. Belki bebeğinizin sadece daha fazla zamana ihtiyacı vardır ama yine de potansiyel problemlerle ilgilenmenin bir zararı olmaz.

 

Ona bir oyun alanı yaratın

Bebeğiniz deneme yanılma yöntemiyle, tecrübeleri sabitlenene kadar objeleri sallayarak, vurarak, yere bırakarak ve atarak keşfetmeye devam edecek. Objeleri kullanarak bir şeyler yapmak hoşuna gitmeye başlıyor.

Bu durumda bebeğinizin vurup, büküp, çevirip, sallayıp, açıp oynayabileceği birçok objeyle dolu bir aktivite alanı onu büyüleyecektir. Telefon gibi özellikli özelliği olan oyuncaklar bebeğinizi etkileyecektir. Kendi tutamasa bile onun için kulağına tutun ve konuşuyormuş gibi yapın. Gelecek birkaç ayda objeleri amaçları için kullanmaya başlayacaktır.

 

İşten döndüğünüzde ona özel vakit ayırın

Bebeğinizi bakıcısıyla, anneanne veya babaannesiyle  ya da kreşe  bırakarak işe gittiniz. Sevecen ve sakin bir şekilde vedalaştınız. Bebeğiniz biraz ağladı ama duygusallaşmamaya çalışarak evden çıktınız. Ama bu onu her saniye düşünmediğiniz anlamına gelmiyor.

Gittiğiniz yere vardığınızda bakıcıyı arayın ve nasıl olduğunu sorun. Garip olan şu ki siz gittikten bebeğiniz hemen sonra susmuş ve başka bir şeyle ilgilenmeye başlamış olacaktır.

Tekrar eve geldiğinizde birlikte özel vakit geçirerek tekrar bağlantı kurun. Eğer bebeğiniz anne ve babaya farklı tepki veriyorsa, bundan sonra vedaları daha az tepki verdiği ebeveynin yapmasını sağlamaya çalışın.

 

3 adımda zehirlenmeler

1. Bebeğimin zehirlenmesini nasıl önleyebilirim?

  • Evinizde hangi maddelerin zehirli hangilerinin güvenli olduğunu öğrenin.
  • Markaları kontrol edin ve sorularınız için zehirlenme merkezini arayın.
  • Kozmetik ürünleri, ilaçları, vitamin ve mineralleri, temizlik malzemelerini, böcek ilaçlarını ve diğer evde kullanılan ürünleri kilitli ve bebeğin ulaşamayacağı yerlerde tutun.
  • Çocuk kilidi olan paketlerdeki ilaçları almaya ve evde daha az toksik olan ürünler kullanmaya özen gösterin.
  • Tehlikeli maddeleri karışıklığa yol açmamak için orijinal ambalajlarıyla saklayın.
  • İlaçlara şeker demeyin ve çocuğun önünde almayın. Küçük çocuklar ebeveynleri taklit eder.
  • Evdeki bitkileri bebeğin ulaşamayacağı yerlerde tutun.

 

2. Bebeğim zehirli bir şey yutarsa ne yapmalıyım?

Bazı zehirlerin yutulması mideye sadece geçici olarak zarar verir, bazıları ciddi akciğer veya bağırsak hasarına yol açar, bazıları da ölümcül olabilir.

Eğer bebeğiniz nefes alamıyorsa ve ilk yardım biliyorsanız suni solunuma başlayın ve 112’yi arayın. Ayrıca bilinç kaybı, aşırı uykulu olma, yanık, ciddi boğaz acısı veya nöbet geçirme durumlarında da 112’yi arayın.

Bu semptomları henüz görmemiş olabilirsiniz. Yine de doktorunuzu arayarak tavsiye isteyin; bazen semptomlar gecikebilir. Bebeğinizin ağzında kalan maddeyi temizleyin ve mümkünse maddeden örnek alın. Profesyonel yardım alın, kusturmayın ya da ishal ilacı vermeyin.

 

3. Eğer bebeğim zehirli bir şeye dokunduysa ne yapmalıyım?

  • Zehirli madde kıyafetlerine bulaştıysa kıyafetleri hemen çıkarın.
  • Ilık suyla cildini yıkayın ve yanık varsa buna en az 15 dakika devam edin.
  • Yanık üzerine herhangi bir yağ sürmeyin. Eğer zehir gözüne temas ettiyse gözünü 15 dakika boyunca bol suyla yıkayın ve gözünü kırpmasını sağlayın.
  • Maddeye karşı neyin iyi geleceğini öğrenmek için doktorunuzu arayın.

 

Gözlerinin rengi ortaya çıkıyor

Bebeğinizin görüşü şu an netlik ve derinlik bakımından neredeyse bir yetişkininki gibi. Göz rengi asıl rengini almak üzere.

 

O oynasın, siz dinlenin

Bebeğiniz hareketlendikten sonra peşinde dolaşmak yorucu bir durumdur. Çok bunaldığınızda bir mola vermeniz devam edebilmenize yardımcı olur ve omurganıza da iyi gelir. Mola verme tekniği ebeveynlerin daha büyük çocukların davranışlarını pozitif ilgiyle düzeltmek için kullandığı geleneksel bir disiplin tekniğidir.

Çok yorulduğunuzu hissettiğinizde bebeğinizi kısa sürelerle oyun alanına koyun. Bu sağlıklı bebeklerin açıklanamayan ısrarcı ağlamalarını düzenlemek için de iyi bir yoldur. Ayrıca bebeğiniz güvendeyken kendinizi toplamak için zamanınız olur.

 

3 adımda öksürük

1. Bebeğimin öksürüğünün ciddiyetini nasıl anlayabilirim?

Sağlıklı bebekler bile her gün öksürür. Bu hava yollarının temizlenmesini sağladığı için faydalı bir şeydir. Eğer bebeğiniz hastalık nedeniyle öksürüyorsa, genelde diğer semptomların azalmasıyla öksürük kaybolur. Öksürüğünün farklı sesleri vardır ve bunlar farklı sorunlara işaret ediyor olabilir:

  • Eğer bebeğiniz nefes alırken hırıldama sesi geliyorsa veya solunumda zorluk çekiyorsa, Bronşit olmuş olabilir.
  • Eğer öksürüğü çok derin ve kalınsa, 20-30 saniye boyunca durmaksızın öksürüyorsa ve bu öksürmelerin arasında değişik sesler çıkarıyorsa Boğmaca olmuş olabilir.
  • Eğer bebeğinizin uzun süreli soğuk algınlığı varsa ve kronik gece öksürüğü oluşmuşsa, Alerji veya Sinüziti olabilir.
  • Eğer nedeni belirsiz bir şekilde devamlı öksürüyorsa, astımı olabilir veya bir obje nefes borusunun tıkanmasına neden olmuş olabilir.
  • Eğer devamlı öksürüğün yanında solunum zorluğu çekiyorsa, ateşi ve titremesi varsa Zatürre (Pneumonia) geçiriyor olabilir. Doktorunuza başvurunuz.
  • Eğer bebeğiniz devamlı öksürüp kalın balgam çıkartıyorsa, doktorunuza danışınız.

 

2. Bebeğime öksürük şurubu veya öksürüğünü iyileştirecek başka bir ilaç verebilir miyim?

Doktorunuza danışmadan hiç bir ilaç vermeyiniz. Bebeğinize bol sıvı sunarak ve oda nemlendiricisi kullanarak yardımcı olabilirsiniz.

 

3. Bebeğimin doktorunu ne zaman aramalıyım?

Bebeğinizin öksürüğü yemek yemesini veya uyumasını engelliyorsa, ilgilenilmesi gerekir. Eğer bebeğiniz öksürürken kan çıkarıyorsa, nefes alırken zorlanıyorsa veya başka ciddi semptomlar gösteriyorsa hemen doktorunuzu arayın.

 

Bacak kasları gelişiyor

Bebeğiniz yakında ayağa kalkıp gezinmeye başlayacak ve siz gerçek ayakkabıların gerekli olup olmadığını düşünmeye başlayacaksınız. Birçok uzman, bebeğiniz düzenli ve devamlı olarak dışarıda yürümediği sürece ayakkabının gerekmediğini düşünüyor.

Şuan bebeğinizin bacakları biraz çarpık görünüyor olabilir veya ayakları dışa dönük olarak yürümeye çalışıyor olabilir. Bunlar normaldir. Yalın ayak yürümesi bacak kaslarına ve bağlarına iyi gelecek; ayağının altındaki yüzeyleri algılaması dengesini sağlamasında ona yardımcı olacaktır.

 

Yorgunsanız, enerjik olmalısınız

Zaman zaman çok yorgun ve bitkin hissediyor olabilirsiniz. Bu durumda vücudunuzu hareket ettirmeniz daha enerjik olmanızı sağlayacaktır.

 

İşte gün planınıza uyabilecek egzersiz şekli önerileri:

  • Bebeğinizle ders alabilirsiniz. Bazı sağlık kulüpleri, yoga- pilates stüdyoları çocuk ve ebeveynler için ders veriyor.
  • Evinizde egzersiz yapacağınız bir alan yaratabilir ve bebeğiniz de yanınızdayken egzersiz yapabilirsiniz.
  • Bebeğinizle dans edebilirsiniz; müzikten ve ritimle hareket etmek hoşuna gidecektir.
  • Arabanızı gideceğiniz yerin uzağına park edip kendinize ufak yürüyüş imkânları yaratabilirsiniz.

 

3 adımda Kafa Şişikleri

1. Bebeğimin kafasında şişik oluşursa ya da kafasını çarparsa ne yapmalıyım?

  • Soğukkanlı olmaya çalışın ve öncelikli olarak bebeğinizi sakinleştirip rahatlatın. Sonuçta her bebek kafasını çarpabilir. Şişen bölgeye 20 dakika boyunca buz koyabilirsiniz. Bu esnada bebeğinizi beslerseniz, soğuktan rahatsız olmayacaktır.
  • Bebeğiniz bilincini kaybederse hemen ilk yardım çağırın. Bebeğiniz nefes almayı keserse, 2 dakika suni teneffüs uygulayıp kalp masajı yapın.
  • Bebeğiniz davranışları kafasını çarptıktan sonra genel olarak değişirse, doktorunuzu arayın.
  • Bebeğiniz kusuyorsa, huysuzsa, dalgınsa veya başka ciddi görünen semptomlar gösterirse doktorunuzu arayın.

 

2. Ciddi kafa yaralanmalarını nasıl engellerim?

  • Bebeğinizin düşüp kalkmasını engelleyemezsiniz fakat onu korumak için bazı tedbirler alabilirsiniz.
  • Güvenli olmayan mobilyaları sağlamlaştırın.
  • Sallanan lambaları bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere koyun.
  • Sivri köşelere koruyucular monte edin.
  • Bebeğinizle tehlikeli ihtiva eden bir ortamdaysanız gözünüz hep üzerinde olsun
  • Ayağa kalkabildikten sonra beşiğini alçaltmayı unutmayınız.