4. Ay Bebek Gelişimi
İlk heceler gelmeye başlıyor
Araştırmacılar bebeğinizin 4. ayında ana dilini oluşturan temel sesleri algılayabildiğini söyler. Bebekler 4 ile 6. ay arasında ‘Dada’ gibi seslerin bazılarını çıkarmaya başlarlar.
Bu sesler, sizden duyduklarıyla ilgili olmayabilir. Günlük hayatı içinde duyduğu, algıladığı diğer şeylerden de öğrenmiş olabilir. Ama bebeğiniz iletişim kurma şeklini eninde sonunda, sizi taklit ederek bulur.
Egzersize başlayabilirsiniz
Doktorunuz aksi bir şey söylemediyse, vücudunuz egzersiz için hazır olmalı. Ama şuan eklem yerleriniz hala gebeliğin etkisi altında olduğu için egzersiz yapmaya yavaş yavaş başlamanız önerilir.
Emzirme sürecinde egzersiz yapmak sütünüzü etkilemez. Hatta egzersiz rutininize onu arabasında yanınızda götürerek bebeğinizi de dâhil edebilirsiniz.
Yoğun çalışıyor ya da egzersiz için vakit bulamıyorsanız hayatınıza uyacak egzersiz imkânları bulabilirsiniz. Egzersiz DVD’leri temin edip bebeğiniz uyurken onlardan faydalanabilirsiniz. Eğer işe arabanızla gidiyorsanız, uzağa park edip işten önce kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Basit bir plan ya da program geliştirerek uygulamakta zorluk çekmeyeceğiniz bir rutin oluşturabilirsiniz.
3 adımda kulak enfeksiyonları
1.Kulak enfeksiyonu nedir?
Akut Otitis Media olarak da tanımlanan kulak enfeksiyonu, virüs veya bakterilerin bebeğinizin kulak zarının arkasında hapis kalmasıyla oluşur. Oluşan enfeksiyon şişme, ağrı ve ateşe sebep olur. Çok yaygındır, hatta çocukların yarısı bir yaşlarından önce bir kere kulak enfeksiyonu geçirirler.
2. Semptomları nelerdir?
- İştah kaybı
- Kulaklarını tutmaları
- Ateş
- Ani duygusal durum değişikliği
- Kulak akıntısı
- İshal
3. Nasıl tedavi edilir?
Zamana bırakıldığında, kulak enfeksiyonları kendiliğinden iyileşir. Yine de doktorunuza danışınız, bir çok doctor enfeksiyonun kötüleşmesini önlemek için antibiyotik verebilir.
Kulak iltihabını önlemek için öneriler
- Bebeğinizi sigara dumanından uzak tutun, bağışıklık sistemine zarar verir.
- Anne sütü veriyorsanız devam edin.
- Bebeğinizin aşılarını aksatmayın ve ihmal etmeyin.
- Bebeğinizin emzik kullanımını azaltın.
- Eğer bebeğiniz çok çocuk bulunan bir kreşe gidiyorsa, birbirlerine bulaştırmalarını önlemek için daha az çocuğun olduğu bir yerle değiştirmeyi düşünün.
Eşinizle iş bölümü yapın
Bebeğiniz artık dakikalarca elleri ve ayaklarıyla oynayabiliyor. Bir aksiyonu devamlı olarak tekrarlamayı seviyor. Artık kendi kendini oyalayabiliyor. Eğer bebeğinize siz bakıyorsanız, bebeğinizin ağlama sesiyle ayağa kalkmanız refleks haline gelmiş olabilir.
Fakat bunun için eşinize de bir fırsat tanıyabilirsiniz. Bu size mola verme fırsatı sunar; hem eşinizin kendine olan güvenini arttırır hem de eşinizin bebeğinizle arasındaki bağı kuvvetlendirir.
3 adımda Göz Nezlesi
1. Göz Nezlesi nedir?
Göz Nezlesi gözün bir virüs, bakteri veya alerjen yüzünden iltihaplanmasıdır. Gözünün dışını kaplayan zarın enfekte olmasından kaynaklanır. Belirtileri gözlerinin kırmızı ve sulu görünmesi, çapakla olmasıdır. Bir veya iki gözü de etkilenebilir.
2. Bebeğimde göz nezlesi belirtileri varsa ne yapmalıyım?
Hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuzun bebeğinizi görüp semptomları tespit etmesi ve ona uygun bir ilaç vermesi gerekebilir.
Diğer yandan ellerinizi sıkça yıkamanız enfeksiyonu yaymanızı engelleyecektir. Eğer bebeğinizde göz nezlesi varsa diğer çocuklara bulaştırmamak için, geçene kadar onu kreşe götürmemelisiniz.
3. Tedavisi nedir?
- Eğer bakterilerden kaynaklanıyorsa, doktorunuz göz damlası veya krem seklinde antibiyotik verecektir.
- Eğer bebeğinize bir başkasından bulaştı ise, bebeğinizin gözünü ıslak bir bezle nazikçe temizlemenizi önerecektir.
- Eğer alerjikse, nedenini tespit ederek o alerji unsurunu bebeğinizin çevresinden uzaklaştırmanızı söyleyecektir. Özel göz damlaları da tavsiye edilir.
- Bazen tıkalı gözyaşı yolu da enfeksiyonun nedeni olabilir. Bu durumda bebeğinizin gözüne masaj veya ılık kompresler uygulayarak gözyaşı yolunu açabilirsiniz. Eğer faydalı olmazsa, pediatrik göz doktoruna danışabilirsiniz.
Onu güldürün
Bebeğinizin en güçlü iletişim şekli hala; ağlamak. Fakat mizah anlayışı gelişmeye başlıyor. Oyunlarınıza gülerek yanıt vermeye başlıyor. Gülmesini oyunlar ve değişik yüz ifadeleri yaparak, değişik sesler çıkararak destekleyebilirsiniz.
Süt pompası zamanı
Birçok çalışan anne, işlerine mola verip sütlerini pompalayarak, bebeklerini anne sütü ile beslemekten vazgeçmiyor.
Süt pompası kullanımı için pratik öneriler
- İlk denemelerinizi evde yapın. Böylelikle pompanızı kullanmayı tam anlamıyla öğrenmeden önce alıştırma yapmış olursunuz.
- Birçok çalışan anne elektrikli çift pompa tercih ederek iki göğsü de aynı anda boşaltmayı tercih ediyor. Hayatınızı kolaylaştıracak pompa aksesuarları seçebilirsiniz. Mesela mikrodalga için uygun olan sterilize çantalar veya soğutucu süt çantaları.
- Planınızı yöneticinizle paylaşın; size bunun için uygun bir yer sağlayacaktır.
- Her gün tekrarladığınız bir pompa düzeni ayarlayın ve mümkünse 3 saat aralıklarla tekrarlayın. Bu sütünüzün devamlılığını sağlayacaktır.
3 adımda Respiratory Syncytial Virüs (RSV)
1. RSV nedir?
Üşütmeye benzer semptomları olan, kulak enfeksiyonlarına, Bronchiolitis, Pneumonia ve hatta daha sonra astıma neden olabilen bir virüstür. Neredeyse tüm bebekler 2 yaşına kadar bu hastalığı atlatmış olur. 6 aydan küçük, erken doğmuş ve zayıf bağışıklık sistemleri olan bebekler için, özellikle tehlikelidir.
2. Bebeğimin RSV olduğunu nasıl anlarım?
Bebeğiniz önceleri hafif üşütme belirtileri gösterir. Fakat birkaç gün sonra öksürüğü ve solunumu kötüleşir.
Ciddi bir enfeksiyonun belirtileri:
- Bebeğinizin burun deliklerini açması
- Göğüs kafesini genişletmesi
- Abdomenle kaslarının kasılması
- Nefes alırken hırıltı
- Hızlı nefes alıp verme
- Moraran dudaklar ve tırnaklar
- İştah kaybı
3. RVS’den şüpheleniyorsam ne yapmalıyım?
Hemen bebeğinizin doktorunu arayın. Doktorunuz sizi bebeğinizin solunumunu kontrol etmek için, hastaneye çağıracaktır. Sonrasında bebeğinize solunum yoluyla alınan bir ilaç tedavisi önerebilir.
RVS bir virüs olduğu için antibiyotikler işe yaramaz, fakat semptomları azaltabilirsiniz. Bebeğinizi sigara dumanından uzak tutarak ve sık sıvı tüketmesini sağlayarak daha rahat nefes almasına yardımcı olabilirsiniz.
Siz emzirirken nefes alması zorlaşacağı için beslenmek istemeyecektir. Solunumunu rahatlatmak için burun damlası, sümük alıcı, buhar banyosu ve kafasını yüksekte tutmak gibi yöntemler deneyebilirsiniz.
Rutinler iyidir
Bebeğiniz için bir banyo ve uyku öncesi rutini oluşturabilirsiniz. Bu onu uykuya hazırlamaya yardımcı olacaktır ve sizin aranızdaki bağı kuvvenlendirecektir.
Bu rutini belli bir sıraya koymak iyi bir fikir olabilir. Mesela onu besleyebilir, banyo yaptırıp pijamalarını giydirebilir; bir hikâye okuyup, ninnisini söyledikten sonra yatağına yatırabilirsiniz.
Aktiviteleri eşinizle bölüşebilir ya da dönüşümlü olarak yapabilirsiniz.
Stresliyseniz, derin nefes alın
Bebek bakmak zorlayıcı gelmeye başlamış olabilir. Bebek bakan herkesin bununla başa çıkmak için sağlıklı ve güvenli yöntemler öğrenmesi gerekir.
Stres altında, bunalmış ya da sinirli hissediyorsanız derin nefes almak, kendinize zaman ayırmak, arkadaşlarınızdan, ailenizden, kendi doktorunuzdan ve bebeğin doktorundan destek alın.
Eğer kendinizi davranışlarınızı kontrol edemez bir halde bulursanız bebeğinizi güvenli bir yere bırakın, odayı terkedin ve size destek olması için bir yakınınızı çağırın.
Stresten uzak durmak için öneriler
- Arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim halinde olun, farklı anne-çocuk-hamilelik içerikli web sitelerinden diğer ebeveynlerle bağlantı kurun ve dünyada neler olduğunu takip edin.
- Kendinize vakit ayırın. Haftada en az bir kere rahatlamak için gerçek bir mola verdiğinizden emin olun.
- Okuyun. Bebeğiniz uyurken başka bir dünyaya kaçmak için iyi olabilir.
- Blog ya da günlük yazın. Tecrübelerinizi diğer insanlarla paylaşmak ya da yaşadıklarınızı kaydetmek güzel olacaktır.
3 adımda Sarsılmış Bebek Sendromu
1.Sarsılmış Bebek Sendromu nedir?
Bu sendrom bebeğin şiddetli bir şekilde sarsılmasıyla meydana gelir. Beyin, geçirdiği sarsılma ile kafatası içinde hareket eder ve bu da ciddi bir beyin zedelenmesine neden olur. Bebeklerin boyun kasları yeterince kuvvetli olmadığı için bebeklerde görülür.
Körlüğe, gözün zarar görmesine, gelişimsel sıkıntılara, nöbetlere, felce ve kalıcı beyin hasarına yol açabilir. Hatta ölümcül bile olabilir.
2. Bebeğimle oynadığımız oyunlar buna sebep olabilir mi?
Bu teoride mümkün olsa da, bir oyunun buna sebep olması için gerçekten sert bir oyun olması gerekir. Çocuklarınızla oynadığınız normal oyunlar; salıncak, zıplayan oturaklar ya da sert bir yol sürüşü buna sebep olmaz. Bu sendrom ancak, sarsılma bilinçli ve şiddet uygulama amaçlı yapıldıysa ortaya çıkar. Genelde, bebeği taşıyan kişinin kontrolü kaybetmesiyle gerçekleşir.
3. Bebeğimin tehlikeli bir şekilde sarsıldığından şüpheleniyorsam ne yapmalıyım?
Sarsılmış bebeklerde uzun süreli ağlama, fazla uyuma, kusma, solunum zorluğu, hırçınlık ya da mızmızlık ya da yeme bozukluğu görülür. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız hemen doktorunuzu arayın ve bebeğinizi acile götürün.
Tıbbi müdahale yapılmazsa durumu kötüye gidebilir ve kalıcı beyin hasarı gerçekleşebilir. Durumu açıklarken doktorunuza karşı açık ve dürüst olun. Bu şekilde bebeğinize en doğru ve sağlıklı tedavi şekli uygulanabilir.