16. Ay Bebek Gelişimi
Korkusunu destekleyin
Yüksek seslerin yarattığı korku bazen beklenmedik anda ortaya çıkabilir. 16 aylık çocuğunuz elektrikli süpürge, gök gürültüsü, siren, havai fişek veya patlayan balonun sesiyle korkudan yere çökebilir, ağlayabilir veya tamamen dehşete düşmüş gibi davranabilir.
Onu sakinleştirin, güvenli bir yerde ve güvende olduğunu hissettirin. Ona sarılma ve hissettiği korkuyu destekleyen cümleler kurun. Mesela “Ne korkunç bir sürprizdi, öyle değil mi?”, yeterli olabilir.
Çocuğunuza kontrolü sağlaması için nasıl kulaklarını kapatabileceğini gösterin. Nereden geldiklerini ve zararsız olduklarını anladığında çocuğunuzun gürültülere olan korkusu geçecektir.
Mizacı şekilleniyor
Doğduğu günden beri mizacıyla ilgili ipuçlarını görmeye çalışıyorsunuz. Bu dönemde çocuğunuzun etrafındaki dünyayla etkileşimi size onun ileride farklı durumlara, insanlara, mekânlara ve eşyalara nasıl tepki vereceği hakkında birçok şey söyler.
Çocuğunuz durumlara ve olaylara karşı esnek olabilir ve değişikliğe kolay adapte olabilir. Geçişlerden önce daha tahmin edilebilir bir plan ve birçok alıştırmaya gerek duyabilir. Onun için en iyisinin hangisi olduğuna dikkat edin. Çocuğunuzu kitaplarda anlatılanlardan daha iyi tanıyorsunuz.
Mesela, eğer çocuğunuz iyi bir öğle uykusu seviyorsa, öğle uykusunu aldığına emin olun. Yeni bir durum içindeyse tanıştığı insanlara sarılması için ısrar etmektense ısınması için ona fazladan zaman verin. Onu rahat ettirmek sizin elinizde. İhtiyaçlarına saygı duyarak ona dünyayla baş etmesinde yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuzun çevresine ilgili kalmasını sağlayın. Buna rağmen bebeğinizin hayatını eğlenceli ve hayal kırıklıklarından uzak tutmak tamamen sizin kontrolünüzde olmayabilir. Çocuğunuz sinirlenecek; ağlayıp bağırıp çağıracaktır. Bu çocukların öğrenip büyümesinde normal bir şeydir o yüzden bunu kişisel algılamayın.
Sınırları deniyor
Çocuğunuzu disipline etmek için müdahale etmeniz gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Çocuğunuz ‘Olabilir’ ve ‘Olamaz’ algısını geliştiriyor. Ve bunun için sınırlarınızı deniyor. Bazen yaptığı şeyleri sadece meraktan yapıyor: ”Annem CD çalar ile oynamamamı söyledi, gerçekten öyle mi?” veya ” Bezelyeleri sandalyemden atmamam gerekiyor, krakerler için aynı şey geçerli mi?” Sakin olun, talimatlarınızı kararlı ve net bir şekilde ifade edin. Böylece çocuğunuz daha güvenli, uysal ve mutlu büyür.
Hala bir rutininiz yok mu?
Bebeğiniz için bir uyku vakti rutini oluşturup ona sadık kalın. Bu şekilde bebeğinizi daha rahat uyutabilirsiniz. 20-30 dakikalık basit bir rutin bunun için uygun. Mesela: Ufak bir atıştırmalık, kısa bir banyo veya elleri ve yüzünü yıkamak, pijama giydirmek, diş fırçalamak, kitap okumak. Biraz öpmek ve sevmek… Başka bir opsiyon ise, ayıcıklara iyi geceler dileyip, ninni söylemek.
Uyku saatlerini planlayın
Bebeğiniz 15 ile 18. ay içerisinde sabah uykusundan/kestirmesinden vazgeçecektir. Onun yerine öğleden sonra uykusuna geçebilirsiniz. Öğlen uykusunun çok geç olmamasına dikkat edin ve gerektiğinde bölün. Yoksa akşam uyumakta zorluk çekebilir.
Sabah uykusu saatinde yine de dinlenmek isterse ona bir atıştırmalık verip sakin bir aktivite planlayın: Mesela müzik dinleyin, kitaplara bakın veya koltukta dinlenin. Eski uyku saatinde araba yolculuğu yapmaktan kaçının. Yoksa çocuğunuz uykuya dalıp öğle uykusunu kaçırır ve böylece akşam huysuz olabilir.
Söyledikleriniz ve vücut diliniz uyum içinde olmalı
Küçük çocuklar eğlencelidir. Yapmamaları gereken şeyleri yaptıklarında da eğlencelidirler. Komik bir şey yaptığında gülmemek zordur, fakat yanlış bir şey yaptığında gülerseniz durumu pek önemsemediğinizi zannedebilir.
Bu yaştaki çocuklar konuşabildiklerinden daha fazla şey anlıyorlar ve beden dili anladıkları en iyi dil. ”Bunu yapma” derken gülmeniz, yasağı geçersiz kılar.
İstemediğiniz bir şey yaptığında, memnuniyetsizliğinizi sesiniz ve yüz ifadenizle belirtin. Mesela “Peçeteleri çekmek yok. Peçeteler kutuda kalıyor” derken bağırmayın fakat tasvip etmediğinizi ses tonunuza yansıtın. İstikrarlı olun. Bir davranışı düzeltip, bir daha yapıldığında umursamazsanız, beklentileriniz hakkında net olmamış olursunuz.