13. Ay Bebek Gelişimi

Önemli olan az yemek değil, sağlıklı beslenmek

Bebeğinizin iştahı azaldıysa buna şaşırmayın. Bu yaştaki bebeklerin biraz daha az yemeleri ve daha seçici olmaları normaldir. Bu değişiklik, bebeğinizin hareketliliğini düşününce, garip görünebilir. Fakat artık daha yavaş büyüdüğü için, gerçekten daha az besine ihtiyacı var.

Bebeğinize daha fazla yemesi için baskı uygulamayın. Bunun yerine bırakın, ne kadar yemek yiyeceğine iştahı karar versin. Ne kadar yiyeceğine karar veremeseniz de, sonuçta neleri yiyeceğini siz seçiyorsunuz.

Ona her öğünde sağlıklı ve farklı şeyler sunmaya devam edin. Yeterince yemediğini düşünüp, ona tatlı ve sağlıksız atıştırmalıklar sunmayın. Geliştiğini gördüğünüz sürece, her şey yolundadır. Ve tabii ki her zaman olduğu gibi, şüpheleriniz varsa doktorunuza danışın.

 

Bebeğiniz rüya görmeye başladı

Bebeğiniz aylarca kesintisiz uyumuş olsa da, geceleri uykusundan uyanmaya yeniden başlayabilir. Çünkü rüya görmeye başladı. 12 ile 14. ay arası bebekler rüya görmeye başlar ve bu rüyalar bebeğinizi uyandırabilirler.

Düzenlere/ rutinlere sadık kalmak ve sevebileceği uyku vakti ritüelleri yaratmak, bebeğinizin uyku düzeninin bozulmamasına yardımcı olur.

 

Bir şeyleri fırlatmak, eğlencelidir

13 aylık bir bebek hareket etmeden duramaz. Her şeyi itmeyi, atmayı ve devirmeyi eğlenceli bulur. Bu yıkıcı değil keşfe yönelik bir davranıştır. Bunu yapsam ne olur? Ve bunu? Ve bu?

Bir şeyleri yapabiliyor olmak onu heyecanlandırır; bu, tuvalet kağıdı sargısını boşaltmak veya kitaplıktaki kitapları devirmek olsa da. Objeleri kalıpların içine koyup tekrar çıkartmayı içeren oyuncaklar onun dikkatini çekebilir. Çıkan seslere çok heyecanlanacaktır.

 

Seyahat çantanız hazır mı?

Bir yaşında bir bebekle seyahat etmenin sırrı 2 kelime ile özetlenebilir: Hazırlıklı olun. Kısa veya uzak nereye gidiyor olsanız da, yanınızda tüm ihtimallere karşı hazırlıklı büyük bir çanta götürmeniz gerekecektir.

 

Seyahate giderken çantanızda olması gerekenler

  • Kolay yedirebileceğiniz gıdalar
  • Su
  • Bolca bebek bezi ve ıslak mendil
  • Soğuk havaya karşı uzun kollu kazak
  • İki değişimlik kıyafet (Bez taşması, kusması için tedarik)
  • Kendiniz için fazladan giysi ( Felakete ne zaman dahil olacağınızı bilemezsiniz)
  • Bebeğinizi rahatlatacak objeler (Ayıcık vs.) ve onu eğlendirecek oyuncaklar
  • Uçakla seyahat ediyorsanız gecikmeleri engellemek için, günün erken saatlerini seçin. Eğer bütçenize uygunsa, daha fazla alana sahip olmak için bebeğinize ayrı koltuk alın. (Yanınıza araba koltuğunu almayı unutmayın)
  • Kalkış ve inişlerde bebeğinize yiyecek veya içecek verin; bu yutkunmasını sağlar. Böylece kulak basıncı azalır.

 

Bebeğinizin sosyal becerilerini daha kolay geliştirebilmesi için 4 oyun önerisi

Bebeğiniz çekingen de olsa girişken de olsa, sosyal becerisini bu aktivitelerle geliştirebilirsiniz.

  1. Saklambaç: Sizi bulmak ve sizden saklanmak bebeğinizin en sevdiği aktivitesi olabilir. Bir sandalye, kitap veya bi havlunun arkasına saklanması ve sizin onu bulamamıyormuş gibi yapmanız, onu çok eğlendirecektir.
  2. At getir: Bir şeyleri atmanız ve onun geri getirmesi, bebeğiniz için çok eğlenceli olabilir.
  3. ”Beni izle anne”: Çocuğunuz izleyicileri sever ve güzel tepkiler aldığı performansları tekrarlamaktan hoşlanır.
  4. Yansıt beni: Bebeğinizi karşınıza alın ve dikkatini çekecek bir şey yapın, mesela alkışlayın, kollarınızı havaya kaldırın veya yüzünüzü kapatın. Aynı şeyi yaptığında onu alkışlayın ve güzel tepkiler verin.

 

Tehlikeli ve hassas eşyalar

Hangisi daha iyi olurdu: Çocuğunuza dokunulmaması gereken -tehlikeli veya hassas- olan şeyleri öğretmek mi, yoksa o objelerin yerlerini değiştirmek mi? Bu gerçekten sizin kararınız. Aslında bebeğiniz tehlikeli ve hassas gibi kolay konseptleri anlayabilecek vaziyette. Ama şimdilik, bebeğinizin dokunmasını istemediğiniz şeyleri kaldırarak hayatınızı kolaylaştırmayı tercih edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, bebeğiniz artık daha hareketli olduğuna göre, evinizin güvenliğini tekrar gözden geçirebilirsiniz.

 

Şiddetli ayrılma korkusu gündemde

13 aylık bebekler şiddetli ayrılma korkusu yaşarlar. Onu sıkça gördüğü aile yakınlarınıza bıraksanız da, bırakıldığını hissettiğinde üzülebilir. Bu durumda size yoğun bir şekilde bağlı olmasına karşı koymanız zor olabilir. Öbür tarafta, bebeğinizin size olan bağlılığı yorucu olabilir. Size daha az odaklanmasını isteyebilirsiniz.

Bebeğinizi sadece sizi istemesine rağmen başkasıyla bırakmanız sizde suçluluk duygusu yaratabilir. Fakat siz gittikten 5 dakika sonra, göz yaşlarını silmiş ve gayet mutlu da görünebilir.

Bu gergin zamanda olabildiğiniz kadar sabırlı olun. Tüm dönemler gibi, bu da geçici bir dönem. Ayrılık korkusu genelde 10 ile 18. ay arasında yoğun olarak görülür ve sonrasında yavaşca kaybolur.

 

3 adımda tek başına oynamaya giriş

  1. Bebeğinizin kendi kendini eğlendirebilmesine biraz daha zaman var. Fakat bu öğrenme aşamasını kolaylaştırmak için, sizinle doğrudan temas kurmadan oynamasını sağlayabilirsiniz.
  2. Belli bir oyuncakla nasıl oynandığını gösterip, birkaç dakikalığına uzaklaşabilirsiniz. Bu ona sizin temasınıza ve yönlendirmelerinize ihtiyacının olmadığını gösterecektir.
  3. Yorulduğunda veya yardımınızı istediğinde, ona dönüp tekrardan dikkatini çekebilir veya yeni bir aktivite ile tanıştırabilirsiniz. Tek başına oynaması, kendisine güvenini arttıracaktır.