11. Ay Bebek Gelişimi
Oyunlar oynayın
Bebeğiniz artık kelime benzeri sesler çıkarıyor ve onları anlamlı bir şekilde kullanabiliyor. Onun dile olan ilgisini ve çift yönlü iletişim anlayışını istekli bir dinleyici olarak ve seslerine cevap vererek destekleyin. Hafıza kabiliyetlerini geliştirmek için oyunlar oynayın.
Farklı düşünüyor olabilirsiniz
Bebeğinizi yetiştirirken bazen eşinizle düşünce ayrılıklarına düşüyor olabilirsiniz. Bazen hayata farklı perspektiflerden bakıyor olmanız çok doğal. Ama bu durumu avantaja çevirebilirsiniz. İşte önerilerimiz:
- Birbirinizin görüşlerine saygı duymanız, minnettarlık göstermeniz çok önemli. Eşinizin güçlü görüşlere sahip olması, onun bebeğinizin yetiştirme şeklini önemsediği ve bu sürece katkıda bulunmak istediğini gösterir.
- Birinizin önerdiği yöntem veya kuralı uygulamak istemiyorsanız, bunu birbirinizi eleştirerek değil açıkça konuşarak çözümlemeye çalışın. Endişeleriniz konusunda açıklayıcı olun ve partnerinizin fikirlerini yargılamaktan kaçının. Bir anlaşmaya varmanın önemli olduğunu belirtin ve disiplinin etkili olabilmesi için istikrarlı olması gerektiğini unutmayın.
- Farklı düşündüğünüz disiplin konuları hakkında kısa bir araştırma yapmak, bir uzmana danışmak ya da belli yaklaşım ve tekniklerin avantaj ve dezavantajlarıyla ilgili bir kitap okumak yardımcı olabilir.
2 adımda tuvalet eğitimi
1. Şuan bebeğimin tuvalet eğitimi için doğru bir zaman mı?
18. ve 24. ay arasını beklemek en doğrusu olacaktır.
2. Bebeğimin tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlayacağım?
Hazır olmak için iki bileşen vardır: Fiziksel bileşen ve duygusal bileşen. Çocuğunuzun başarılı olmak için hem fiziksel olarak tuvalet ihtiyaçlarının farkında olması hem de duygusal olarak lazımlık eğitimine hazır olması gerekir.
3. Çocuğunuzun fiziksel olarak hazır olduğunun işaretleri
- Düzenli ve tahmin edilebilir dışkılaması
- İdrarını yapmak için en az iki saat bekleyebilme kabiliyeti
- İdrarını yaptığında mesanesini tamamen boşaltabilmesi
- Pantalonunu indirip kaldırmada size yardım etmesi tuvalete ya da lazımlığa kendi kendine oturup kalkması
- Tuvaletle alakalı kelimeleri anlama ve basit açıklamaları takip etme kabiliyetidir.
Duygusal hazırlık açısından işaretler;
Çocuğunuz tuvaletini bezine yaptığında bunun farkındadır ve bezini kirlettiğine sinirlenebilir. Bir köşede diz çökebilir hatta kelimeler veya hareketlerle bunu size söyleyebilir. Bebeğinizde bu tarz hareketler gözlemliyorsanız lazımlığa geçme vakti yaklaştı ya da geldi demektir.
Kitap, daha çok kitap
Bebeğiniz muhtemelen sayfaları her zaman birer birer çeviremese de kitaplara bakmaktan, sayfaları karıştırmaktan hoşlanıyor. Onun küçük ve meraklı parmaklarına dayanabilecek büyük resimli kitaplar bulun ve bırakın keyfini çıkarsın.
Bebeğinizin okuma zamanına çeşitlilik eklemek ve onu en çok neyin çektiğini bulmak için yerel kütüphaneleri veya ailelere yönelik kitapçıların çocuk bölümünü deneyin veya çocuklu arkadaşlarınızdan öneriler isteyin.
İlk doğum günü yaklaşıyor
Kulağa inanması zor gelse de büyük gün yaklaşıyor. Bu onun ilk doğumgünü olacak. Önceden hazırlıklı olun. Ne kadar ayrıntılı plan yapsanız da bebeğiniz bu olaya oldukça kayıtsız kalacaktır. Yine de ebeveyn olarak böyle büyük bir kilometretaşını kutlama şansını kaçırmayın.
Bebeğinizin ilk doğum günü için kutlama önerileri
- Evde tüm aile üyelerinin ve sevdiklerinizin olduğu bir parti düzenleyebilirsiniz. Hem bebeğiniz evde daha rahat hisseder hem de siz dekorasyon, yemek ve diğer şeyleri daha kolay halledebilirsiniz.
- Dışarıda gerçekleştirebileceğiniz bir aile etkinliği planlayabilirsiniz. Bu öğle veya akşam yemeği olabilir. Bebeğiniz tüm o mutlu ve tanıdık yüzleri görmekten hoşlanacak ve çektiğiniz fotoğraflar sayesinde onu seven herkesten kalıcı anıları olacaktır.
- Yakın bir park veya oyun alanı seçerek ve sadece aile için özel bir piknik planlayabilirsiniz.
- Bebeklerinin doğumgünü bebeğinizle aynı zaman aralığında olan arkadaşlarınızla sözleşip, partiyi onlarla beraber yapabilirsiniz.
Bırakın size yardım etsin
Bebeğinizi ‘Yardım etmek’ kavramıyla tanıştırmak için iyi bir zaman. Henüz bunu anlayamayacak olsa da yürümeye başladığında oyuncakları kaldırmaya ve dökülen kırıntıları toplamaya yardım etmek onu heyecanlandıracaktır.
‘Lütfen’ ve Teşekkür ederim” sözlerini vurgulayın ve onun da size söylemesi için uygun anlar yaratın.
2 adımda parmak emme
1. Parmak emme konusunda endişelenmeli miyim?
Hayır. Parmak emen bebekler kendilerini rahatlatmak için sağlıklı, iç güdüsel bir mekanizma kullanırlar. Bu tamamen doğaldır ve bazı bebekler bununla birlikte doğar. Bu endişelenecek bir durum değildir.
2. Parmak emmek diş problemlerine yol açar mı?
Uzmanlar bunun bir risk yaratmadığını söylüyor. Bazı çocuklar dişlerini hiç etkilemeden 2 yaşına kadar parmaklarını emerler. Hatta bazı çocuklar dişleri çıkana kadar kadar da emebilir.
Yürümeye başlamak üzere
Eğer bebeğiniz hala yürümediyse ilk bağımsız adımlarını atmasına az kaldı. Ama başlamazsa da endişelenmeyin. Bazı bebekler 17-18 aylıkken yürümeye başlıyor.
Bebeğinizin önünde diz çöküp ellerinizi uzatarak, size doğru yürümesini destekleyebilirsiniz. Kollarını dengesini sağlamak için yanlara doğru açıp dirseklerini bükecektir. Bu sırada bebeğinizin güvenliğinden emin omayı ihmal etmeyin. Bunun için evi daha güvenli hale getirin. Bebeğinizi asla gözetimsiz bırakmayın.
Herkes hata yapabilir
Hata ya da yanlış bir şey yapmaktan endişeleniyor olabilirsiniz. Bunu neredeyse tüm anne ve babalar bir noktada kendilerinden şüpheleniyor. Hislerinize güvenmeye çalışın; tecrübe ve denemelerin yeteneklerinizi iyileştireceğini unutmayın.
Herkesin hata yapabileceğini unutmayın. Emin olmadığınız bir şey olursa araştırın veya soru sorun. Zamanla kendinize daha çok güvenecek ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacaksınız.
Bu konuda güven kazanmanın en iyi yollarından biri anne veya baba grupları ile vakit geçirmektir. Sizinle aynı tecrübeleri yaşamış ve benzer şeyleri hisseden insanlarla bir araya gelip fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Dışardan mükemmel göründüklerine bakmayın, onları tanıdıkça ne kadar benziyor olduğunuzu göreceksiniz.
3 adımda Su çiçeği
1. Bebeğim Su çiçeği geçirebilir mi?
Evet. Fakat bu düşük bir ihtimaldir. Semptomları tanımanız önemlidir. Semptomlar temastan 10 ile 21 gün arasında görülmeye başlar. Bebeğiniz su çiçeği geçiren başka bir çocukla temas kurmuşsa; oluşabilecek kırmızı noktalara dikkat edin. Özellikle kaşınan kırmızı yuvarlak izler ve onların baloncuklara dönüşmesi en belirgin semptomdur. Önce vücuda, sonra kollar, bacaklar ve yüze dağılır. Bu süreçte bebeğiniz daha yorgun görünebilir, iştahı kesilebilir, düşük de olsa ateşi çıkabilir.
2. Bebeğim Su çiçeğine yakalanırsa ne yapmalıyım?
- Hemen doktorunuza danışın. Bebeğiniz tamamen sağlıklı görünse de, hastalığın ilerleme sürecine bağlı olarak, semptomları henüz belirmemiş olabilir.
- Eğer bebeğiniz Su çiçeği olduysa enfeksiyon ve izleri önlemek için bebeğinizin tırnaklarının kısa olduğundan emin olun. Yaralarını kaşımasına izin vermeyin.
- Bebeğinize rahatlatıcı banyolar yaptırın ve kremler sürün.
- Semptomlar ilerlerse veya bebeğinizin ateşi şiddetlenirse doktorunuzu arayın.
- Bebeğinizin Su çiçeği geçireceğinden şüpheleniyorsanız hemen doktorunuzu arayın.
3. Bebeğime Su çiçeği aşısı yaptırmalı mıyım?
- Amerikan Pediatri Akademisi su çiçeği hastalığı geçirmemiş olan 12 ile 15 ay arası bebeklerin aşı olmalarını tavsiye eder. Konuyla ilgili doktorunuza danışınız.
- Eğer bebeğinizin jelatine veya Neomycin adlı antibiyotiğe karşı alerjisi varsa, aşı tavsiye edilmez. Doktorunuza danışınız.
- Eğer bebeğiniz kanser veya bağışıklık sistemini etkileyen başka bir hastalık geçiriyor ise, kan nakli yapıldıysa ya da oral steroidler alıyorsa, doktorunuz aşının doğru olup olmadığını değerlendirecektir.